Sex enkla tips för att minska plastanvändning

Du vet säkert att plast är dåligt för miljön, men problemets omfattning är mindre känd – och den är ganska häpnadsväckande. Jag slår vad om att du inte visste att det enligt World Economic Forum kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050.

Plast är en mycket värdefull resurs som har använts i årtionden, men den kan också vara farlig. Du kanske känner till Great Pacific Garbage Patch och, som nämnts ovan, hur mycket plastföroreningar det finns i våra hav, men vad vi inte tänker på lika ofta är farorna med att använda plastprodukter på land.

Många djur förväxlar till exempel plastpåsar med mat och dör av svält eller kvävning. Användningen av plast släpper ut kemikalier i vår miljö och kan orsaka problem med våra kroppar och sinnen. Vi använder också mycket plast för att förpacka mat och dryck, vilket är en annan fara eftersom när vi slänger detta kommer det att finnas kvar på planeten i hundratals år.

Utöver alla dessa faror som plasten utgör tar den också upp plats på soptippar över hela världen. Visste du att endast nio procent av plasten återvinns? Det betyder att de övriga 91 procenten kommer att stanna kvar i minst 450 år.

Det finns så många sätt som vi kan minska vår plastanvändning och jag har sammanställt en lista för att hjälpa dig att komma igång! Låt oss ta en titt.

Tips 1: Ta med och använd återanvändbara väskor

Plastpåsar finns överallt och de ses ofta som ett enklare och bekvämare alternativ. Men vad vi inte inser är hur mycket skada dessa påsar kan göra på miljön, eftersom det tar hundratals år för dem att naturligt brytas ned.

Att återanvända plastpåsar är oändligt mycket bättre än att bara använda dem en gång, men en vanlig plastpåse kommer förmodligen inte att hålla sig bra med tiden.

Återanvändbara shoppingpåsar är mer hållbara än den genomsnittliga engångspåsen och behöver inte heller några extra resurser för att tillverkas – så de är mycket bättre för miljön!

Om du tar med dig återanvändbara matkassar när du handlar mat hjälper du till att minska ditt koldioxidavtryck, och det sparar också pengar i det långa loppet eftersom det inte finns något behov av att köpa nya kassar varje gång du handlar mat.

Tips 2: Säg nej till sugrör och plastredskap på restauranger

Även om sugrör av plast redan är på väg ut på många platser i världen finns det fortfarande många restauranger och kaféer som ger dig ett sugrör till din dryck eller plastbestick till din hämtmat.

Dessa små plastbitar kan vara mycket skadliga för djurlivet eftersom de ser ut som mat men inte kan smältas, så djuren äter dem och dör av undernäring eller kvävning. Mikroplast hamnar också ofta i våra hav där de skadar djurlivet och förorenar vårt vatten.

Det finns många alternativ till plastsugrör som du kan använda, till exempel sugrör av papper eller metall. Och även om du inte behöver sluta med hämtmat, ta med egna bestick i stället. De tar väldigt lite plats att bära runt på och du kan bara linda in dem i en pappersservett när du är klar och tvätta dem när du kommer hem.

Köper du med dig mat hem är plastbesticken i de flesta fall helt onödiga då man har vanliga bestick hemma, som är bättre än plastbesticken. Det är inte ovanligt att man får engångsbestick i plast till varje beställd måltid som sedan bara kastas direkt i soporna utan att användas. Det är ett slöseri om något. Våga säga nej till engångsartiklar i plast.

Tips 3: Ta med dig en egen vattenflaska (vart du än går)

Vatten är avgörande för vår överlevnad och det är viktigt att vi dricker tillräckligt mycket av det varje dag, men vatten på flaska är fruktansvärt dåligt för miljön.

Plastflaskor är en vanlig användning av plast som orsakar mycket skada på miljön, men de tros också i allt högre grad vara giftiga för oss eftersom kemikalierna i plasten har visat sig sippra in i vår mat och våra drycker med tiden.

Flaskor och behållare av plast tar hundratals år att brytas ner i miljön, men de slutar oftast som skräp eftersom cirka 90 % av dem inte återvinns.

På de flesta platser finns det tillgång till rent kranvatten som du enkelt kan fylla på med din egen återanvändbara flaska hemma. På så sätt sparar du både pengar och minskar plastföroreningarna. Att välja återanvändbara metall- eller glasflaskor framför engångsplastflaskor är ett utmärkt sätt att minska din plastanvändning!

Tips 4: Skippa din Starbucks Take-Away

De flesta av oss behöver vår koffeinfix för att klara av dagen och det är helt okej. Men om du gör ditt eget kaffe hemma i stället för att ta med dig en to-go kopp kan du minska plastavfallet avsevärt.

Kaffekedjor som Starbucks ger ofta sina kunder engångsmuggar, lock och omrörare för take-away-drycker som ofta består av plast, åtminstone delvis. Dessa föremål är ofta inte återvinningsbara, och även när de är det är det inte nödvändigtvis lätt att återvinna dem ordentligt när du är på resande fot, så de hamnar ofta som sopor efter att vi använt dem en gång.

Känner du dig inte redo att släppa take-away-kaffet? Då kan du ta med en egen mugg istället för att ta kaffet i en engångsmugg. Flera kedjor säljer till och med egna återanvändbara muggar. På så vis kan du behålla den där känslan av vardagslyx med gott samvete.

Tips 5: Välj produkter utan plastförpackningar

Många, kanske till och med de flesta saker vi hittar i butikerna i dag är förpackade i plast. Tillverkare använder plast eftersom det är billigt, hållbart och lättviktigt, och även om detta tillvägagångssätt är bra för tillverkarna är det fruktansvärt för miljön.

Även om vi ska vara mer miljömedvetna än någonsin kommer du alltid att stöta på en förbannande mängd plast när du handlar matvaror. Enskilda frukter blir till och med vanligare för varje år, liksom förpackningar som innehåller flera varor som är enstaka förpackade i plast trots att de bokstavligen är paketerade tillsammans.

Tänk efter: När köpte du senast frysta produkter som inte var förpackade i plast? Svaret är troligen aldrig. Och även om vissa plastförpackningar tjänar ett bättre syfte än andra är de ändå plast.

När du handlar i mataffären eller andra butiker ska du alltid försöka välja produkter som inte är förpackade i plast. Att välja färska produkter i stället för frysta är oftast lite dyrare, men det är ett bra sätt att undvika plast och samtidigt få produkter av högre kvalitet.

Tips 6: Minska mängden tuggummi

Visste du att tuggummi ofta innehåller plast? Ja, du läste rätt: det innehåller plast och anledningen till detta är att polyeten har börjat ersätta naturgummi som bas i tuggummi.

Även om tuggummi tekniskt sett kan återvinnas finns det inget praktiskt sätt att göra det. Du kan inte helt enkelt lägga det i en plaståtervinningsbehållare eftersom det inte är rent eller ens till största delen av plast. Det betyder att det mesta av det tuggummi vi njuter av till slut hamnar på soptippar eller förorenar miljön på ett eller annat sätt, även om vi sorterar avfallet.

Gör en skillnad och ändra dina vanor redan i dag.
Det är lätt att tänka ”men mina enskilda åtgärder kommer inte att göra någon skillnad”, men det spelar verkligen roll när alla anstränger sig för att minska sitt plastavfall. Det är sant att du ensam inte kan förändra världen över en natt, men om varje person anstränger sig för att minska sin personliga plastförbrukning med så lite som en eller två saker skulle det hjälpa enormt mycket.

Och kom ihåg: den bästa tiden att börja var igår, men den näst bästa tiden är idag!