Kundservice

Nedan finner du svar på de vanligaste frågor som vi får. Om du inte hittar det du söker, hör gärna av dig. Du når oss via e-post på kundservice@treefund.se. Vi svarar alltid inom en arbetsdag.

VANLIGA FRÅGOR

Varför är det bra att plantera träd?

Utsläpp av koldioxid (CO2) orsakar global uppvärmning. Förutom att minska på våra utsläpp så behöver vi också reducera mängden koldioxid som redan finns i atmosfären. Träd absorberar koldioxid från luften som en del av fotosyntesen och binder det helt naturligt inom sig. Att plantera träd är därför ett viktigt verktyg för att förhindra klimatförändringar.

Var planterar ni träd?

Vi stöttar trädplantering på flera olika platser som drabbats av avskogning. Hittills har vi sponsrat projekt i Kenya, Moçambique, Nicaragua, Madagaskar, Nepal, Indonesien, Filippinerna och Haiti.

Är det inte bättre att konsumera mindre?

Det är tveklöst bättre. I största möjliga mån så bör du undvika att köpa nytt och istället använda de produkter som du redan har. Men förr eller senare så behöver även dessa bytas ut, och då bör du göra det mest klimatsmarta köpet som du kan. Ett av flera smarta sätt som du kan göra det på är att använda Treefund.

Spelar det någon roll vad jag gör som enskild konsument?

Ja, det spelar en enorm roll. Det är sant att just din individuella insats är väldigt liten, oavsett hur mycket man gör. Men alla måste bidra på något vis om vi ska ha en chans att klara oss mot klimatförändringarna. Vi är inte en enkel och perfekt lösning utan snarare bara ett av flera verktyg som kommer behövas. Det gäller dig med – du kan inte ensam stoppa den globala uppvärmningen, men du kan bidra till att förhindra den tillsammans med miljoner andra.

Hur många träd planterar ni per köp?

När du handlar genom oss hos en av våra partners så får vi en ersättning. Ersättningen varierar beroende på vilken partner det är, men i genomsnitt ligger den på 5-10%. Vi använder majoriteten av ersättningen till trädplantering. Vår nominella kostnad för att köpa och plantera ett träd är 1 euro, eller ungefär 10 kr. Handlar du som exempel för 250 kronor hos en av våra samarbetspartners så blir ersättningen runt 10-20 kronor vilket motsvarar 1-2 träd.

Gör du en större beställning så blir vår ersättning högre, och det gör att vi kan plantera fler träd. Ju större köp som du gör, desto fler träd kan vi plantera, helt enkelt.

Vad händer om jag inte gör ett nog stort köp för att bekosta ett helt träd?

Det spelar ingen roll eftersom vi slår ihop alla våra kunders bidrag till en gemensam pott. Du bidrar till trädplantering varje gång du handlar hos våra partners, oavsett hur mycket du handlar för.

När planteras träden?

Det kan ta upp till 4-12 veckor efter ditt köp innan vi får ersättningen utbetald från våra partners. Därefter samlar vi ihop alla enskilda bidrag till en klumpsumma och genomför en utbetalning till de organisationer som vi samarbetar med för trädplantering, vilket normalt sker samma månad.

Vad händer om jag ångrar ett köp?

Om du ångrar ditt köp utgår normalt ingen ersättning från butiken. Därför kommer inga träd kunna planteras för det köpet.