Frågor och svar

Om Offsetta

Hur fungerar Offsetta?

När du handlar genom oss så betalar butiken en ersättning för att vi förmedlat dig. Vi använder ersättningen för att finansiera trädplantering. På så vis kan du bidra till att plantera träd varje gång som du handlar på nätet.

Är det inte bättre att konsumera mindre?

Det är tveklöst bättre. I största möjliga mån så bör du undvika att köpa nytt och istället använda de produkter som du redan har. Men förr eller senare så behöver även dessa bytas ut, och då bör du göra det mest klimatsmarta köpet som du kan.

Ett av flera smarta sätt som du kan göra det på är att använda Offsetta.

Kostar det något för mig?

Nej, det är helt gratis. Du betalar exakt samma pris som du skulle gjort annars för samma produkt i samma butik.

Behöver jag registrera mig?

Nej, det behövs inte. Allt du behöver göra är att klicka dig vidare till en produkt eller butik från vår webbsida. Butiken håller reda på vem som hänvisat dig och betalar ersättningen automatiskt efter slutfört köp.

Är ni ett vinstdrivande företag?

Ja, eftersom vi anser att vi kan göra mest klimatnytta med ett sådant upplägg. Exempelvis kan vi då lägga en större del av intäkterna på marknadsföring vilket gör att fler träd planteras än vad som annars vore fallet.

Hur tjänar ni pengar?

Det gör vi inte. Alla inkomster går antingen oavkortat till trädplantering eller återinvesteras genom exempelvis marknadsföring eller förbättrad teknik och nya funktioner.

Om trädplantering

Varför är det bra att plantera träd?

Utsläpp av koldioxid (CO2) orsakar global uppvärmning. Förutom att minska på våra utsläpp så behöver vi också reducera mängden koldioxid som redan finns i atmosfären.

Träd absorberar koldioxid från luften som en del av fotosyntesen och binder det helt naturligt inom sig. Att plantera träd är därför ett viktigt verktyg för att förhindra klimatförändringar.

Var planterar ni träd?

Vi stöttar trädplantering på flera olika platser som drabbats av avskogning. Hittills har vi sponsrat projekt i Kenya, Moçambique, Nicaragua, Madagaskar, Nepal, Indonesien, Filippinerna och Haiti.

Hur många träd planterar ni per köp?

När du handlar genom oss hos en av våra partners så får vi en ersättning. Ersättningen varierar beroende på vilken partner det är, men i genomsnitt ligger den på 5-10%. Vi använder majoriteten av ersättningen till trädplantering. Vår nominella kostnad för att köpa och plantera ett träd är 1 euro, eller ungefär 10 kr.

Handlar du som exempel för 250 kronor hos en av våra samarbetspartners så blir ersättningen runt 10-20 kronor vilket motsvarar 1-2 träd. Gör du en större beställning så blir vår ersättning högre, och det gör att vi kan plantera fler träd. Ju större köp som du gör, desto fler träd kan vi plantera, helt enkelt.

Vad händer om jag inte gör ett nog stort köp för att bekosta ett helt träd?

Det spelar ingen roll eftersom vi slår ihop alla våra kunders bidrag till en gemensam pott. Du bidrar till trädplantering varje gång du handlar hos våra partners, oavsett hur mycket du handlar för.

Hur lång tid tar det innan träden planteras?

Det kan ta upp till 12 veckor efter ditt köp innan vi får ersättningen utbetald från våra partners. Därefter samlar vi ihop alla enskilda bidrag till en klumpsumma och genomför en utbetalning till de organisationer som vi samarbetar med för trädplantering.

Om integritet

Spårar ni mig när jag handlar?

Nej. När du handlar genom oss så använder vi anpassade länkar till butikerna. Länken innehåller ett referensnummer som butiken kan se. När du slutför ditt köp så lagrar butiken referensnumret och kan därmed se vilket köp som kom från oss.

Referensnumret identifierar bara oss. Vi delar ingen information alls om dig med våra samarbetspartners.

Får ni någon information om mig från butiken?

Nej. Våra samarbetspartners ger oss endast information om de köp som vi har förmedlat, till exempel vilket datum som köpet gjordes och ordersumman. Vi får aldrig information som kan identifiera dig eller kopplas till dig som person.

Säljer eller delar ni mina personuppgifter?

Nej. Vi samlar bara in dina personuppgifter när du uttryckligen samtycker till det, och vi delar eller säljer aldrig dessa till tredje part.

Om att handla

Vad händer om jag ångrar mitt köp?

Om du returnerar en produkt som du har köpt genom oss så betalar butiken inte ut någon ersättning. Det innebär att ångrade köp inte bidrar till trädplantering.

Hur vet jag att mitt köp registreras korrekt?

När du klickar dig vidare till butiken från vår webbsida så kan vi säkerställa att köpet registreras hos butiken. Du bör dock helst slutföra köpet samma dag som du klickar vidare. Väntar du längre så är det möjligt att registreringen inte fungerar.

Spelar det verkligen någon roll var jag handlar?

Ja, det spelar en enorm roll. Det är sant att just din individuella insats är väldigt liten, oavsett hur mycket man gör. Men alla måste bidra på något vis om vi ska ha en chans att klara oss mot klimatförändringarna. Vi är inte en enkel och perfekt lösning utan snarare bara ett av flera verktyg som kommer behövas. Det gäller dig med – du kan inte ensam stoppa den globala uppvärmningen, men du kan bidra till att förhindra den tillsammans med miljoner andra.